Get Adobe Flash player

Sok z kapusty kwaszonej

sok z kapusty kiszonej
Kiszenie jest znanym od wieków sposobem konserwacji warzyw. Kiszonki mają dużą wartość z punktu widzenia wartości odżywczych, a środkiem konserwującym jest tutaj kwas mlekowy. Kiszona kapusta i odciśnięty sok pozostały po kiszeniu są od dawna ważnym składnikiem jadłospisu wiejskiej kuchni Kujaw i Pomorza. Do początku XX wieku przygotowywano trzy rodzaje kwaszonej kapusty. Najlepsza powstawała z białych liści ze środka główek. Obecnie do kwaszenia dodaje się różne inne jarzyny. W rejonach, gdzie mocne są wpływy z Wielkopolski na dnie beczki układa się liście wiśni, a następnie pokrojoną i osoloną kapustę przekłada się marchwią, cebulą i jabłkami. Kiszenie kapusty to rytualne wręcz zajęcie. Przed laty zbierano się w jednym domu, gdzie główki obierano z uszkodzonych liści i szatkowano. W wielu miejscach do dzisiaj ten obyczaj jest praktykowany, a udeptywanie kapusty przez kobiety jest okazją do towarzyskiego spotkania. W niektórych rejonach można spotkać się z ubijaniem kapusty ciężkimi, drewnianymi ubijakami. Beczkę z ubitą kapustą, przykrytą drewnianym wiekiem i dociśniętą kamieniem ustawia się w ciepłym miejscu w celu przyśpieszenia procesu kiszenia.

Sok z tak kwaszonej kapusty jako produkt uboczny kiszenia ma niesamowite właś-ciwości zdrowotne. Jest niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Już starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy. Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt. Dzięki znacznej ilości witamin z grupy B wykazuje właściwości dotleniające. Ma jasnoszary, lekko opalizujący kolor i mocny, słono-kwaśny smak. Stosowany jest jako naturalny zakwaszacz do zup. Tradycyjną zupą na bazie tego soku jest kapuścionka. Kwas gotuje się z cebulą, pieprzem, liściem laurowym i podbija mąką. Taką zupę jada się z ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi.

logo-produkt-tradycyjny